Scoli verzi inainte de startul opționalelor
Scoli verzi inainte de startul opționalelor
Succesul predării opționalului Eco educație pentru Școli verzi se bazează pe modul în care profesorii decid să utilizeze metodele, conținuturile și auxiliarele propuse. O combinație fericită și adaptată a metodelor care țin de educație experiențială, a conținuturilor inovatoare (servicii ecosistemice, amprentă ecologică, managementul unui mic proiect) și a auxiliarelor didactice (Culegerea verdeGhidul profesorului și Manualul elevului) se realizează atunci când profesorii promotori aplică și adaptează în context local ceea ce echipa Școli verzi le propune. Tocmai de aceea, echipa Școli verzi a a organizat înaintea începerii anului școlar 2015-2016 două întâlniri cu profesorii instruiți la începutul anului 2015 și care au decis să susțină opționalul la 75 de clase din București, Brașov, Călărași, Mehedinți, Maramureș, Suceava și Ilfov (da, avem datorită unei tinere profesoare, un optional și în județul Ilfov). Pe 5 septembrie, la Brașov, și pe 19 septembrie la Mogoșoaia, profesori din toate colțurile țării s-au reîntâlnit sau s-au cunoscut pentru prima dată și au discutat despre predare opționalului de eco educație. Cătălina Murariu (coordonator educație - Platforma Școli verzi)  și Felicia Ienculescu-Popovici (coordonatoarea Platfomei Școli verzi) au moderat cu bucurie cele două întâlniri.
Ambele întâlniri au beneficiat de prezența profesorilor autori, mai ales că mulți dintre ei susțin și opționalul Eco educație pentru Școli verzi  și a dnei director a Școlii Ferdinand I din București, prof. Violeta Dascălu. Dna Dascălu sprijină Platforma Școli verzi încă de la început și buna promovare a proiectului în școala pe care o conduce a dus la implementarea a 6 opționale la Școala Ferdinand I, trei profesoare alegând acest optional. Una dintre acestea, prof. Elena Gheorghe, este și profesor autor al kit-ului educativ. Dna director Violeta Dascălu are de povestit multe povești  de succes în educația școlară, una dintre acestea fiind importantă pentru cei care doresc să transforme școala în care lucrează sau învață într-o școală verde: cum a reușit să convingă consiliul local al sect. 2 să susțină realizarea unei grădini de permacultură la Școala Ferdinand, împreună cu Asociația Orașe în tranziție și a ing. Ionuț Bădica. Dacă v-am făcut curioși, trebuie să știti că vom publica în curând pe site un film despre Grădina din Curtea Școlii, așa cum se numește grădina comunitară de la Școala Ferdinand.
La cele două întâlniri de capacitare s-au discutat foarte mult despre proiectele pe care profesorii și elevii urmează să le dezvolte în partea a treia a cursului opțional, în cadrul Temei III- Proiecte verzi, ca modalitatea de fixare, integrare și aplicare a cunoștințelor din temele anterioare și un prilej de colaborare cu rețeaua de ONG-uri locale partenere în proiect. Cu acest prilej, a fost prezentată profesorilor care vor susține opționalul ONG-urile cu care s-au semnat parteneriate în cadrul Platformei Școli verzi.
La fel ca la toate evenimentele organizate în cadrul Proiectului “Platforma Școli verzi – Advocacy, eco educație și susținere pentru școli sustenabile”, organizatorii s-au străduit să aplice cât mai mult posibil principiile sustenabilității. A fost încurajată, când a fost posibil, folosirea în comun a automobilelor, în cazul în care participanții n-au venit cu trenul. De asemenea s-a folosit pentru tipărire hârtie reciclată. Pentru masa de prânz, au fost aleși furnizori locali și s-a solicitat alegerea unor produse locale, de sezon. A doua întâlnire de capacitare s-a realizat la sediul Asociației Greenitiative, într-o clădire verde, construită și utilizată conform principiilor sustenabilității, în care se desfășoară de peste 4 ani zeci de evenimente la care participă profesori, elevi și studenți.
La final dorim să mulțumim în mod deosebit Bibliotecii Județene "George Barițiu" pentru generozitatea cu care ne-a pus la dispoziție pentru a doua oară minunatul spațiu de la mansarda Casei Baiulescu, pentru întâlnirea de la Brașov. 
formular de inregistrare pentru profesori:
*/