Platforma Școli verzi a împlinit doi ani
Platforma Școli verzi a împlinit doi ani
Peste 70 de oameni interesați de eco educație au sărbătorit joi, 31 martie, doi ani de existență a Platformei Școli verzi. După ce ani la rând organizațiile partenere – Greenitiative, WWF-România și Viitor Plus – au testat și implementat metode de educație de mediu complementare sistemului educațional formal, prin  Platforma Școli verzi am reușit să găsim locul educației de mediu în curricula școlară.
Întâlnirea aniversară de la Școala Ferdinand a reunit mare parte a comunității Școli verzi. Ne-am bucurat să îi avem alături pe mulți dintre cei care ne-au sprijinit și ne-au devenit parteneri în această călătorie: cadre didactice, autorităților locale și centrale, organizații neguvernamentale.
Spațiul a fost deschis dialogului, iar subiectele cele mai intens discutate au fost: importanța existenței unui curs opțional de eco-educație – subiect care se bucură de mare susținere și din partea reprezentanților Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor-, importanța implicării profesorilor cu experiență în realizarea cursului, cât și implicarea reprezentanților instituțiilor academice de profil, a experților de top, practicieni în domeniile respective  (biologi, ingineri silvici, experți în nutriție, experți în cosmetice bio, cercetători științifici, etc), implicarea inspectoratelor școlare în procesul aprobării cursului opțional. S-a vorbit și despre  rolul important pe care îl poartă colaborarea școlilor cu ONG-urile locale implicate în soluționarea problemelor specifice ariei geografice în care activează.
Cei prezenți au avut ocazia de a experimenta live funcționalitatea manualul digital pus la dispoziția elevilor care beneficiază de cursul opțional Eco educație pentru Școli verzi.
La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care ne-au transmis susținerea demersului inițiat de Platforma Școli verzi, arătându-ne deschiderea de a dezvolta o colaborare strânsă cu cele 3 organizații partenere și Ministerul Educației și Cercetării Științifice pentru ca educația de mediu și educația pentru dezvoltare durabilă să poată fi disponibilă unui număr cât mai mare de elevi din România.
Evenimentul s-a încheiat cu o vizită în Grădina de permacultură realizată de către elevi în curtea Școlii Ferdinand din București în colaborare cu Asociația România în tranziție, oferindu-ne un exemplu de bună practică în relația fructuoasă și benefică pentru copii și comunitate între o școală și un ONG.
Cu ocazia evenimentului am avut șansa de a le mulțumi tuturor partenerilor din țară, celor 14 profesorilor autori, profesorilor care au testat metodele noastre și care ne-au ajutat să îmbunătățim permanent materialele cursului, celor 47 de profesori care au avut încredere în noi și în anul școlar 2015-2016 au dus cursul Eco educație pentru Școli verzi în cele 75 de clase în care se predă, de a le mulțumi Inspectoratelor Județene Școlare din București și Brașov, Călărași, Maramureș, Mehedinți, Suceava și Ilfov, reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării Științifice și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Deși activitățile proiectului au vizat profesori din București și alte 5 județe, Platforma Școli verzi reprezintă o comunitate care s-a extins organic la nivel național, în prezent având membri profesori din  38 de județe.
Evenimentul aniversar nu ar fi fost la fel fără frumoasa găzduire a Școlii Ferdinand din București și a Asociației România în Tranziție, cărora le mulțumim pentru tot efortul și susținătorilor de la Seneca Anticafe, Solaris și GreenGroup. Vă mulțumim tuturor că sunteți preocupați de educația pentru dezvoltare durabilă.
formular de inregistrare pentru profesori:
*/