Platforma Școli Verzi susţine profesorii pentru a aduce în școli o formulă educațională inovatoare pentru generațiile schimbării: eco educație prin învățarea experiențială, în clasă și în afara clasei și implicarea elevilor în rezolvarea problemelor de mediu.
În contextul național actual în care, la nivel european, cetățenii români sunt printre cei mai neinformați cu privire la problemele de mediu iar tinerii cei mai eco-indiferenți, Platforma Școli Verzi vine cu o nouă viziune asupra tratării educației de mediu.
Scopul Platformei Școli Verzi este de a susține școlile și profesorii în dezvoltarea și introducerea unui curs opțional de mediu ținând cont de principiile dezvoltării durabile și protecției mediului promovate printr-un program de formare și suport pentru profesori.
Ne adresăm profesorilor de gimnaziu interesați să introducă în currriculumul la decizia școlii un curs opțional de educaţie de mediu. Aceștia vor fi susținuți printr-o campanie de advocacy și o platformă suport cu componentă on-line.
Formula de eco educație care include un kit educativ digital va fi promovată inițial de 100 de profesori din 6 județe. 30 de școli și 2400 de elevi vor testa componentele kit-ului pentru a stabili versiunea finală. Mecanismele de multiplicare care includ posibilitatea de formare la nivel local, networking și promovarea bunelor practici prin website și rețele sociale vor asigura ulterior diseminarea la nivel național a acestei formule.
Ce urmărim prin realizarea proietului?
- Informăm elevii, profesorii, părinții și autoritățile școlare pe teme de mediu;
- Schimbăm modul în care tinerii se implică în rezolvarea problemelor de mediu, punând bazele unei generații a schimbării;
- Dezvoltăm o formulă modernă de educație de mediu, realizată în colaborare cu profesori cu experiență, ușor diseminabilă la nivel național și susținută pe termen lung de promotorii proiectului prin Platforma Școli verzi;
- Punem la dispoziția profesorilor modelul educațional dezvoltat împreună prin care tinerii au ocazia să dezvolte o relație directă cu natura.
- Schimbăm comportamente și modul de luare a deciziilor în activitățile de zi cu zi care au un impact asupra mediului;
- Promovăm responsabilitatea individuala și comunitară în raport cu natura.