S-a lansat Platforma Școli Verzi, pentru susținerea prin educație de mediu a generațiilor schimbării
S-a lansat Platforma Școli Verzi, pentru susținerea prin educație de mediu a generațiilor schimbării
Într-o zi de miercuri, ultima din luna octombrie, am renunţat la rutina zilnică sau la orice alte planuri şi ne-am dat înâlnire – ong-işti, profesori, membri ai Guvernului, susţinători, ziarişti şi prieteni – la Biblioteca Naţională, unde am lansat Platforma Școli verzi.

Evenimentul a debutat, cum era şi firesc, cu o conferinţă de presă moderată de Magor Csibi, director WWF România, care s-a bucurat de prezenţa ministrului Mediului, Attila Korodi, dar şi de numeroşi jurnalişti interesaţi de subiect. "Mă bucur să văd că ONG-urile de mediu lucrează pentru că au o dinamică mult mai mare decât instituțiile și pot schimba lucrurile mult mai repede", a declarat Ministrul Mediului. A fost o bucurie pentru reprezentanții tuturor organizațiilor care și-au unit forțele pentru a realiza acest proiect să audă acest lucru de la un membru marcant al Guvernului României, care mai mult decât atât, apreciază în mod deosebit rolul ONG-urilor în procesul de educație a publicului, mai cu seama a publicului tânăr, care va beneficia în mod deosebit de rezultatele proiectului.

Conferința de presă a fost urmată de evenimentul propriu-zis de lansare a Platformei Școli Verzi, eveniment în cadrul căruia echipa de proiect a prezentat în detaliu ce-și propune să facă altfel în acest proiect inovator pentru modul în care se face educație de mediu și pentru dezvoltare durabilă în școlile gimnaziale din România. Evenimentul moderat de Teia Gavrilescu, presedinte Viitor Plus, a adus în discuție necesitatea unirii forțelor organizațiilor guvernamentale pentru a realiza o formulă de educație de mediu curriculară care să respecte rigorile sistemului de învățământ dar să fie și inovatoare, interesantă, flexibilă, astfel încât să devină o formulă de succes. Magor Csibi a pledat cu pasiunea care îl caracterizează cauza mediului și a educației de mediu. Cristina Adam, managerul proiectului, a explicat cine ne finanțează, ce obiective ne-am propus, unde ne aflăm la momentul lansării. Coordonatoare Platformei Școli verzi, Felicia Ienculescu-Popovici, a vorbit despre comunitatea profesorilor care se implică în realizarea Platformei Școli verzi și despre modul în care ONG-urile își propun să susțină profesorii și școlile pentru a deveni cu adevărat verzi. Cătălina Murariu, coordonator educație în cadrul proiectului,  a vorbit despre structura kit-ului educativ și despre principiile educației pentru dezvoltare durabilă care stau la baza întregii formule educaționale propuse, despre ce dorim să aducem nou în materie de suport de curs. Unul dintre experții proiectului, Oana Moșoiu – lector universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, a vorbit despre provocările la care proiectul Platforma Școli verzi trebuie să răspundă și despre atu-urile pe care le are – mai ales faptul că încearcă să aducă împreună forțele neguvernamentale și reprezentanții sistemului de învățământ pentru a crea împreună o formulă de succes pentru educația de mediu.

Acest prim contact mai aprofundat cu Platforma “Şcoli Verzi” și conceptele din spatele proiectului a creat un cadru pentru schimbul de idei despre educație pentru dezvoltare durabilă și despre colaborarea dintre instituțiile guvernamentale și neguvernamentale, implicate în educație – după cum a indicat dezbaterea plină de energie și de entuziasm din a doua parte a evenimentului. Am apreciat în mod deosebit implicarea în discuții a doamnelor inspector general Daniela Călugăru, Anca Pegulescu și Steluța Dan de la Ministerul Educației Naționale.

Evenimentul de lansare la care au participat peste 70 de persoane  a fost găzduit de Centrul de Ecoturism în România din cadrul Bibliotecii Naționale a României, nu a trecut neobservat în mass-media şi ne propunem ca platforma “Şcoli Verzi” să devină din ce în ce mai populară printre profesori, elevi, dar mai ales printre toţi cei interesaţi de mediul înconjurător.

Proiectul “Platforma Școli verzi – Advocacy, eco educație și susținere pentru școli sustenabile” este finanțat prin granturile Spațiului Economic European 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 143.289 Euro.

 
formular de inregistrare pentru profesori:
*/