Ziua îndragostiților...de eco educație la Suceava
Ziua îndragostițilorde eco educație la Suceava
Într-o zi însorită de 14 februarie, Platforma Școli verzi a dat întâlnire profesorilor din jud. Suceava la o altfel de “Zi a Sfântului Valentin”: ziua profesorilor îndrăgostiți de eco educație, dar și de metode alternative prin care se poate învăța mai eficient și mai plăcut despre natură. Realizată cu sprijinul Prefecturii Suceava (care a pus la dispoziția organizatorilor sala Nicolae Labiș), al Inspectoratului Școlar al jud. Suceava, cu care s-a semnat încă din decembrie un acord de parteneriat, și al Asociațiilor Biosilva și Origini verzi, ziua a însemnat și un prilej de dialog pentru profesori care predau diverse materii în orașe și comune ale județului. Un aport deosebit la reușita întâlnirii l-a avut prof. Marinela Mocanu (Școala Gimnazială Salcea) care a reușit să mobilizeze un număr record de participanți pentru o sâmbătă nu ca oricare alta.

Evenimentul a avut ca scop instruirea profesorilor din jud. Suceava interesați să folosească kit-ul educativ realizat prin Proiectul Platforma Școli verzi. S-a discutat despre educație experiențială, despre aplicarea principiilor educației pentru dezvoltare durabilă, despre servicii oferite de ecosisteme, amprentă ecologică și soluții verzi la probleme locale, așa cum pot fi abordate prin mici proiecte școlare realizabile în cadrul orelor de opțional. Nu s-a discutat numai teoretic ci a fost realizate și câteva aplicații practice care au avut darul să destindă atmosfera și să-i familiarizeze pe profesori cu metodele de învățare recomandate de inițiatori.
Felicia Ienculescu-Popovici, coordonatoarea Platformei Şcoli Verzi și director al Asociației Greenitiative, una dintre cele trei organizații care realizează în parteneriat proiectul, a declarat: “A fost o mare bucurie să ne revedem cu doamnele profesor-autor Marinela Mocanu de la Școala Gimanzială Salcea și Cristina Nedelcu de la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor cu care colaboram de aproape un an în proiectul nostru și să discutăm despre viziunea și obiectivele noastre împreună cu profesorii care vor promova, testa și implementa în Suceava cursul opțional Eco educație pentru Școli verzi propus începând cu anul școlar 2015-2016.” Cătălina Murariu de la WWF România, coordonator  educație în Proiectul Platforma Școli verzi a adăugat: “Avem convingerea că cel mai bine se învață despre natură în natură, prin jocuri și activități practice, prin mici proiecte de intervenție în comunitate realizate în echipă de întreaga clasă în care fiecare elev să aibă propriul rol.”

Vizita la Suceava ne-a oferit nu numai prilejul contactului direct cu profesorii din județ ci și discuții cu domnul Inspector General Gheorghe Lazăr și cu alți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Suceava. Am avut o bună ocazie și de a stabili relații de parteneriat cu două organizații de mediu locale foarte active, Asociația Biosilva, reprezentată de Florin Grădinariu și Asociația Origini verzi, reprezentată de Alina Bârsan. Florin și doi voluntari ai asociației Origini verzi (Daniel Lungu și Gabriel Lungu) au participat și la seminarul de instruire.

Vineri, 13 februarie, Felicia și Cătălina au avut ocazia să experimenteze câteva din jocurile și activitățile în aer liber propuse prin kit-ul educativ cu elevi de gimnaziu de la Școala Gimnazială Salcea, din apropierea Mun. Suceava, elevi îndrumați de dna Prof. Marinela Mocanu. Am văzut niște machete minunate de sate ecologice realizate de elevi, am vorbit despre probleme de mediu și despre felul în care putem să ne implicăm în rezolvarea lor, am învățat printr-un joc despre rețeaua vieții și echilibrul ei fragil. Pentru că afară era soare și vreme frumoasă, am ieșit pentru jumătate de oră și în curtea școlii, să jucăm un joc despre urşii ieşiţi din bârlog de care copiii nu se mai săturau.

Proiectul "Platforma Școli verzi - Advocacy, eco educație și susținere pentru școli sustenabile" este finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
formular de inregistrare pentru profesori:
*/